Szkoła Podstawowa im. Kornela Makuszyńskiego w Złejwsi Wielkiej

Jadłospis

MENU LUTY 2025

 

Dzień tygodnia Obiady Ilość w gramach/kaloryczność
Poniedziałek
(17.02)
Rosół (1,7,9)
Potrawka warzywna z kiełbasą i ryżem (1,7,9)
Woda z sokiem
300
300
220
668 kcal
Wtorek
(18.02)
Zupa grochowa (1,7,9)
Udko pieczone w marynacie miodowo-ziołowej z ziemniakami
pieczonymi z sosem pietruszkowym podane z marchewką gotowaną
(1,7,9)
Woda z sokiem
300
400
220
702 kcal
Środa
(19.02)
Krem ziemniaczany (1,7,9)
Paluszki rybne z sosem koperkowo – cytrynowym z ziemniakami
oraz surówka z kiszonej kapusty (1,3,4)
Woda z sokiem
300
400
220
616 kcal
Czwartek
(20.02)
Barszcz ukraiński (1,7,9)
Mięso wieprzowe pieczone z kaszą gryczaną polane sosem
myśliwskim podane z buraczkami (1,3,7)
Woda z sokiem
300
400
220
730 kcal
Piątek
(21.02)
Zupa warzywna z kuskusem (1,7,9)
Makaron w sosie neapolitańskim (1,3,7)
Woda z sokiem
300
300
220
614 kcal

Lista alergenów


1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub
orzechy Queensland i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10.Gorczyca i produkty pochodne.
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13.Łubin i produkty pochodne.
14.Mięczaki i produkty pochodne.